Instructie - Vlonderplanken

 Het leggen van de vlonderplanken
De montage van een composiet terras is niet moeilijk. Het materiaal kan als normaal hout worden verwerkt en geschroefd.
Of u nou kist voor een klassiek design of een spannend nieuw design, u moet precies de installatie instructies volgen voor een perfect resultaat. 

Uitzet/ Krimpvoegen niet vergeten!

De vloerplanken zijn gemaakt van houtcomposiet. Dit materiaal kan bij temperatuur schommelingen iets krimpen of uitzetten. Hierdoor kan er schade aan het terras ontstaan. Het is daarom altijd van belang om uitzet/ krimpvoegen te gebruiken. 

Een voorbeeld: als u een terras in het voorjaar of de zomer bij temperaturen boven de 10 graden Celsius plaatst, dient er tussen de planken in de standaard lengte (dat wil zeggen 3 meter en meer), een 5-6 mm brede voeg te worden aangehouden. 

  • De eenvoudigste manier voor de bevestiging van de planken op de onderbalken is de T-Clip als hulpmiddel te gebruiken welke telkens automatisch tussen de planken onderling een afstand aanhoudt van 5mm. 
  • Een uitzet/krimpvoeg aan beide uiteinden van elke terrasplank.
  • Tussen kleinere terrasplanken zijn kleinere uitzet/krimpvoegen voldoende. 

Bij grotere terrassen tussen een lengte van 6 meter en 12 meter altijd dilateren. Naast de minimaal gestelde vrije ruimtes aan elk uiteinde plank dient er dus vanaf 6 meter altijd een dilatatievoeg (vrije ruimte) te zijn van minimaal 15 mm. Bij grotere terrassen altijd over de kortste afstand in de planklengte richting monteren.

De planken van Tuindeco komen haaks afgezaagd vanuit de fabriek en behoeven onder geen enkel beding haaks te worden nagezaagd wat bij de meeste merken wel het geval is. 

Composiet is een natuurproduct, waardoor er ook kleine oppervlakte- en kleurnuances kunnen zijn. Let op dat u voldoende bestelt, zodat deze nuanceverschillen tot een minimum worden beperkt per batch lengte (dus altijd één lengte bestellen om kleur nuanceverschillen zoveel mogelijk te voorkomen).

De lichte kleurvervaging van composiet materiaal na vooral de eerste zonperiode zijn bij composiet producten maar gering. Bij Leigrijs en Stone Grey zal de lichte kleurvervaging eerder optreden vergeleken met de andere kleuren. Watervlekjes kunnen voorkomen in sommige gevallen bij de lichtere composiet kleuren, maar deze zullen binnen een afzienbare tijd vanzelf verdwijnen.

 

Zie bijlage Vlonderplanken 2 voor verdere uitleg.